<linearGradient id="sl-pl-bubble-svg-grad01" linear-gradient(90deg, #ff8c59, #ffb37f 24%, #a3bf5f 49%, #7ca63a 75%, #527f32)
Bezig met laden ...

BEKIJK HET LAATSTE NIEUWS / MY BLOG

15-7-2024

De zomermaanden komt er dus weinig van schrijven en uitzoeken, het is weer voor, wandelen, fietsen, en tuinieren!!

1-4-2024

Behalve dat ik nog steeds met de zoektocht van de “Tenholters” bezig ben, ben ik ook veel aan het lezen, om mijn eigen schrijfstijl te verbeteren. Verder ben ik begonnen met het schrijven van mijn autobiografie, mijn eigen levensverhaal

1-2-2024

Verder aan het uitzoeken, en verhaal aan het maken betreffende de familie “Tenholter” uit Elten.  Op de Duitse versie van “Delpher kranten”  veel interessantie informatie gevonden.

1 -12-2023

In november is de heer Andreas Tillmann overleden, hij runde samen met zijn vrouw  de “Mensch Tier und Begegnungshof”  in Bochum, waar de eerste “Tenthofs” vandaan komen. Voorlopig wordt er op de boerderij niets georganiseerd, en is men alleen maar bezig met het verzorgen van de dieren.

1-10-2023

Weer enkele weken bezig met het speuren en uitzoeken van de familie “TENHOLTER”.

1-7-2023

Deze zomer druk geweest met een glossy  van 75 pagina’s over de geschiedenis van de family  SCHWÃGLY, aangezien drie nichten van mij  met de naam Schwägly overkwamen uit Canada, voor een bezoek aan hun geboorte land, Holland.

1-4-2023

Weer begonnen met de pagina over de “Tenholters”. Op de website Elten, St. Martinus | Münster, rk. Bistum | Deutschland | Matricula Online (matricula-online.eu) , ook de overlijdens akten van de Martinuskerk in Elten gevonden, wel deels in Latijn, maar in redelijk leesbaar handschrift.

1-3-2023

In maart weer begonnen, met het uitzoeken van de Stamboom van Tiny Wildenberg-de Jong. Haar voorouders kwamen uit Friesland en waren allemaal Friezen, maar toch geen gemakkelijke zoektocht, de naam de Jong is de naam die het meeste voorkomt in Nederland. Maar leuke dingen tegen gekomen, zo kwam ik achter het bestaan van de website Fryslân | HisGIS, waar kadaster kaarten opstaan van 1832, zodat je precies kunt zien waar iemand woonde in 1832, en wanneer het bijvoorbeeld een boer was zie je ook de landerijen of stukken grond die hij bezat.

          Voorbeeld, dit stuk grond bij het dorp Arum was van Bauke Eeltjes Kooijstra.

20-12-2022

Door prive omstandingheden de laatste tijd, weinig tijd gehad om te schrijven over mijn voorouders.

Rutte zegt in 4 talen 'sorry voor slavernij'

Gisteren 19 december 2022 heeft onze premier Mark Rutte excuses aangeboden namens de Nederlandse  staat voor het slavernijverleden. Hij zei onder andere, “Eeuwenlang hebben de Nederlandse staat en zijn vertegenwoordigers slavernij mogelijk gemaakt, gestimuleerd, in stand gehouden en ervan geprofiteerd”.  “Eeuwenlang zijn in naam van de Nederlandse staat mensen tot handelswaar gemaakt, uitgebuit en mishandeld”. “Eeuwenlang is onder Nederlands staatsgezag de menselijke waardigheid met voeten getreden op de meest afschuwelijke manier”. En te weinig hebben opeenvolgende Nederlandse regeringen na 1863 gezien en erkend dat het slavernijverleden een negatieve doorwerking had en heeft”. “Daarvoor bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan”. “Today I apologize”. “Awe mi ta pidi diskulpa”. Tide mi wani taki pardon”.

Iedereen moet voor zich zelf oordelen. Ben ik altijd oprecht en eerlijk tegenover mijn medemens?  Ben ik niet bevooroordeelt als het gaat om blank of zwart?  Ben ik niet bevooroordeelt wanneer het gaat over een andere godsdienst, wanneer het bijvoorlbeeld gaat over volgelingen van het Jodendom, of volgelingen van de Islam. Ook in mijn verhalen op deze website, komen familieleden voor die  bewust of onbewust hielpen  de slavernij in stand te houden. Denken we aan “Hendrik Tenthoff” geboren 1794 te Rotterdam, zoon van Hendrik Tenthoff en Kornelia van {N}Oorden. In 1816 komen we hem tegen in de militaire registers, hij is dan Corporaal bij het 4 bataljon Artillerie Nationale Militie te Venlo, Hij  tekende toen bij het 5de Bataljon Oost-Indië, bij de Artillerie van Linie, en ging met de 2e expeditie naar de Oost. Hendrik overleed op 5 maart 1829 te Kampong Limboen op het Indonesische eiland Sumatra. Ook hij vocht aan Nederlandse zijde tegen de Molukse Bevolking,  toen Koning Willem I de koloniën wilde terug veroveren.

      Prins Diponogoro (www.defensie.nl)

In 1825 ontketende Prins Diponegoro uit Djokjakarta een opstand tegen het Nederlandse gezag op Java.  Pas in 1830, na vijf jaar strijd is de Java oorlog afgelopen. De oorlog heeft aan 15.000 koloniale militairen het leven gekost. Aan Javaanse zijde zijn vermoedelijk 200.000 doden gevallen.  Maar over Hendrik zie hoofdstuk 4.3 in het verhaal over Hendrik Tenthoff uit Bochum.

Of denken we aan Victorinus Schwägli, geboren in 1809 in Oberdorf bij Soloturm in Zwitserland,  en zoon van Urs Schwägli en Anna Maria Stöckli. Hij voer als Vuurmeester/Kanonnier op verschillende schepen, onder Nederlandse vlag, naar Suriname en Indonesië  van 1832 tot 1848.  Een tijd dat de slavernij in deze landen nog niet was afgeschaft, dat gebeurde pas op 1 juli 1863. Meer over Virtorinus Schwägli, zie hoofstuk 6 in het verhaal , De familie Schwägly van Zwitserland tot Canada.

15-8-2022

Weer bij de boerderij  “Tenthoff”  langs geweest in Bochum, en de heer Andreas Tillmann gesproken,  we mochten de hele boerderij en alle opstallen bekijken, maar helaas kon de heer Tillmann ons niet verder helpen over de oorsprong van de boerderij. De boerderij ligt in een heel heuvelachtig gebied, dus ook moeilijk om daar het land te bewerken, achter de boerderij gaat het echt stijl naar beneden, waar vroeger de Grumme-beek heeft gestroomt, en waar nu in de lengte richting van de beek, alleen nog maar grote vijvers over zijn.

In Bochum wel boeken gevonden over de geschiedenis van de stad Bochum, misschien dat die mij nog verder kunnen helpen.  Onder andere een boek met sagen en legenden uit Bochum,  zoals over de molenaar van de Bulksmolen die naast hoeve de Tenthoff heeft gestaan, en over de Tippelsberg, die aan de noordzijde van het land van hoeve de Tenthoff  ligt.

20-6-2022

                         De boerderij van Andreas Tillmann.

Het afgelopen weekend was ik in de Duitse plaats Bochum, en heb een bezoek gebracht aan de boerderij van Andreas Tillmann. In het archief van Bochum was ik er achter gekomen dat de boerderij waar de Tenthof’s van afstammen rond 1500 Tienthof heette en later was dit verbasterd naar Tenthoff en dat de boerderij  later was overgegaan naar boer Wilhelm Lueg, de boerderij werd toen bekend onder de naam Luegskotten.

Ik wist waar de boerderij ongeveer moest hebben gestaan, maar bij eerdere bezoeken aan Bochum, was ik afgeschrikt door borden als “Verbotener Zugang” en “Privateigentum” Nu stond er een groot bord met de tekst: “Begegnungshof”.  Na een slecht berijdbaar  boeren pad, tussen de velden door  kwamen we na zo,n  600 mtr bij een boerderij, met een grote binnenplaats met picknickbanken,  vrolijk gekleurde pipo-wagens, en veel spelende kinderen die zich bezig hielden met de aanwezige dieren, paarden, pony’s, ezels, kippen, honden en katten.

                              de Website  https://mensch-tier-begegnungshof.jimdo.com/

Op de binnenplaats heb ik een heer aangesproken, die een medewerker bleek te zijn van Andreas Tillmann, hem vertelde ik mijn verhaal over boerderij Tenthoff, en hij vertelde mij dat deze boerderij vroeger Luegskotten heette en van de familie Lueg was geweest. Voor mij was toen de circel rond, dit moet de boerderij zijn, waar 200 jaar geleden Hendrik Tenthoff van vertrok op weg naar Nederland.  De medewerker vertelde mij verder dat zijn baas de heer Tillmann het nu te druk had, maar dat ik een afspraak met hem kan maken, dat ik zeker ga doen bij mijn volgende bezoek aan Bochum.

 

Ik weet niet of er nog wat over is van de orginele boerderij,  maar de boerderij bestaat nu uit twee woonhuizen, een groot stalgebouw, een manege, een cottagetuin en drie weilanden. Er is ook een recreatie-/verjaardagsruimte, een knutselruimte en een hout- en creatieve werkplaats.

Der Mensch Tier Begegnungshof is een sociaal- en curatieve onderwijsinstelling, die in 2007 werd opgericht door mevrouw Tillmann-König, Dipl. Heilpädagogin. Oorspronkelijk was het een agrarisch bedrijf, dat na enkele jaren braak te hebben gelegen, in 2007 door mevrouw Tillmann-König werd overgenomen en geleidelijk werd omgebouwd tot de “Mens en Dier Ontmoetings Boerderij”.

De faciliteit is zeer centraal gelegen in Bochum-Grumme, hemelsbreed ongeveer drie kilometer ten noorden van het centrum van Bochum. De boerderij is een particuliere instelling, de belangrijkste zorg is de sociale en curatieve onderwijsbevordering en -zorg van kinderen, jeugd, volwassenen en senioren met en zonder handicap, evenals de zorg en promotie van gedragsafwijkingen adolescenten met behulp van dieren.

Op de boerderij kunnen mensen met en zonder beperking, jong en oud, de omgang met de dieren van dichtbij ontmoeten en ervaren. Een boerderij met paarden, ezels, geiten, schapen, varkens, cavia’s, konijnen, kippen, eenden, ganzen, honden en katten.

https://mensch-tier-begegnungshof.jimdo.com/

https://www.facebook.com/MenschTierBegegnungshof

17-6-2022

Waalstraat 77

 

Vandaag werd ik uitgenodigd door de familie Wolder om aanwezig te zijn bij de plaatsing van drie struikelstenen,  respectivelijk van hun overleden opa, MAX MEIJER WOLDER in de Waalstraat nummer 77 te Amsterdam, en hun overleden oma, MARIANNE DE JONGH en hun overleden vader MAURITS WOLDER, in de Ruysstraat nummer 11 te Amsterdam.

  HIER WOONDE    MAX MEIJER WOLDER          GEB. 1900 ONDERGEDOKEN 1942                  WAGENINGEN     VLUCHT IN DE DOOD                                             14-2-1943

 

Drie personen die niet vergeten worden, maar een  blijvende herinnering hebben gekregen voor de nabestaanden en voor iedereen die aan deze stenen voorbij gaat.

Het was een emotionele en bewogen dag, maar ook een dag waarbij ik blij was eindelijk de familie Wolder te ontmoeten en ze zo beter heb leren kennen. Tevens waren nabestaanden aanwezig van de familie van Henricus en Welmoet van der Molen uit Zaandam, waar Maurits Wolder twee en een half jaar heeft  ondergedoken gezeten.

Ruysstraat 11

 

Marianne de Jongh was een dochter van Estella Tenthoff van Noorden-Minden. Estella was eerst getrouwd met Joseph de Jongh en trouwde later met Bernard Tenthoff van Noorden.

Struikel- of stolpersteine gedenken de slachtoffers van het nationaal-socialisme. In Europa liggen er meer dan 75 duizend en in Amsterdam meer dan 1000,  Daarmee vormen deze messing steentjes waarschijnlijk het grootste monument van Europa en Amsterdam.

HIER WOONDE MARIANNE DE JONGH GEB.1900 GEARRESTEERD 17-12-1942 GEîNTERNEERD VUCHT, WESTERBORK GEDEPORTEERD VERMOORD 9-4-1943 SOBIBOR – HIER WOONDE MAURITS WOLDER GEB. 1925 GEARRESTEERD 17-12-1942 GEîNTERNEERD WESTERBORK VLUCHT 11-1-1943 UIT TRANSPORT ONDERGEDOKEN 1943 ZAANDAM OVERLEEFT

 

 

Meer over Estella Tenthof van Noorden-Minden, en de familie Wolder zie mijn verhaal op de website/link:     Estella Tenthoff van Noorden-van Minden | (tenthofvannoorden.nl)

Link:    https://stichting-stolpersteine.nl/stolpersteine-aanvragen

Link:     Stichting Stolpersteine

 

15-02-2022

Nieuwe informatie gevonden over een van de zonen van Hendrik Tenthoff (Bochum 1761-Rotterdam 1839).  Van zijn  zoon Hendrik die geboren was in Rotterdam in 1794 had ik nog geen overlijdens datum, wel wist ik dat hij als Kanonnier van de 6de compagnie van het 5e batailon Artillerie van Linie, met de 2e Expeditie naar Oost Indië was vertrokken.

Op 16 maart 1817 vertrok hij met het zeilschip de “TROMP” vanuit Vlissingen naar Batavia, waar hij op 16 september 1817 aan land ging.  In de controle boeken van de Koninklijke Marine vinden we Hendrik terug. Na 12 jaar vechten overleed hij daar op 5 maart 1829 in de Kampong Limboen. De Kampong Limboen lag aan de weg van Simkan naar Boho aan de westkust van het Tobameer op het Indonesische eiland Sumatra.

Meer over de belevenissen van Hendrik Tenthoff, zie het verhaal op deze website:  Hendrik Tenthoff uit Bochum. 

14-12-2021

Nieuwe informatie gekregen via een nicht uit Canada, van de kleinkinderen van Maria Schwägly uit Nieuw Zeeland, kan het verhaal weer completer maken, tevens heb ik twee vrouwen gevonden, Johanna Flaes en Christina Vreezen, die beide een periode hebben opgetreden met Christianus van Overbeek als Miss Corrina. Het kost meer tijd dan ik gedacht had, om het verhaal goed leesbaar te maken, en gedoseerd  afbeeldingen toe te voegen.

Foto plusminus 1970, v.l.n.r. Maria Schwägly met  achterkleinkind Kirsten, dochter Henny,  schoon-kleindochter Rachel met achterkleinkind Darren.

7-11-2021

Een  Quiz toegevoegd aan de website, was leuk dit te bedenken en op te zetten. Test je kennis van de historische verhalen op deze website.

1-9-2021

Na een zomer, waarbij ik meer in de tuin, op de fiets of in het zwembad heb doorgebracht, ben ik weer begonnen met de familie geschiedenis. Zo ben ik begonnen met het verhaal over de familie Schwägly leesbaarder te maken, door veel genealogische gegevens uit het verhaal te halen, en verwijzingen te maken naar notes, aan het einde van het verhaal.

Verder ben ik gaan stoeien met de plugin MetaSlider, om op enkele plaatsen in een verhaal, een automatische slideshow toe te voegen.

27-4-2021

Verhaal over de ondergang van de ss”SLAMAT” gepubliceerd, 80 jaar na dato.

10-4-2021

Voorbije maand bezig geweest met een verhaal voor te bereiden over mijn opa Johannes Fransiscus Tenthof van Noorden, (1885 -1966). en de link met de grootse zeeramp in de Nederlandse geschiedenis, de ondergang van de ss “SLAMAT” op woensdag 27 april  1941,  waarbij meer dan 1000 opvarenden om het leven kwamen. Het verhaal vordert al lekker, dus ik verwacht publicatie voor eind April.

3-3-2021

Een gruwelijk verhaal!

Bij het zoeken in het begraafregister, Rooms-Katholiek 1754-1811 van de gemeente Arnhem, Family Search film M99D-HW7, image 227, ten behoeve van de stamboom van de familie Gerritzen, kwam ik onderstaand bericht tegen, van 10 december 1803, opgetekend door een van de geestelijken van de R.K. schuilkerk aan de Varkenstraat, (Dit bericht heeft  voor de duidelijkheid, verder niets met de stamboom van de familie Gerritzen te maken!).

 

 

 

 

 

 

Het bericht waarvan de tekst letterlijk  luidde:

Negen met de dood gestraft, waarvan ik drie bedient, en op ’t schavot geadsisteert heb, 6 gehangen en 3 geradbraakt  10de december.

De namen van de personen waarom het ging stonden er niet bij vermeld. Ook niet in het begraafboek van de Nederlands Hervormde kerk in Arnhem. Het ging er 200 jaar geleden nog heftig aan toe. En dat kon toen nog, de doodstraf werd in Nederland pas in 1854 afgeschaft, ( met uitzondering van het oorlogsrecht), en de lijfstraffen werden pas in 1870 afgeschaft.

Tijdens de Franse bezetting, zo rond het jaar 1800, voerden de Fransen de ‘Code Pënal’ in, (Wetboek van Strafrecht), en moest de doodstraf worden uitgevoerd door middel van de guillotine. Enkele jaren later werd hier vastgelegd dat de doodstraf door het zwaard (onthoofding), of de strop (ophanging) kon worden voltrokken. De allerlaatste terechtstelling voor een misdrijf onder het gewone strafrecht vond plaats in 1860 in Maastricht. Johannes Nathan veroordeeld voor de moord op zijn schoonmoeder werd op 31 oktober opgehangen.

Radbraken was een martelmethode bij publieke terechtstellingen, voor de allerzwaarste misdadigers. Eerst werden alle ledematen gebroken met een ijzeren staaf of werd een groot rad over de ledematen gereden, waarbij ze braken. Daarna werd het slachtoffer op het rad vastgemaakt, waarbij de gebroken armen en benen tussen de spaken van het rad werden gevouwen.

Daarna kreeg het slachtoffer de genadeslag in de hartstreek. Vaak werd de genadeslag ook uitgevoerd met het moordwapen. Had de moordenaar iemand met een bijl vermoord, dan kreeg hij de genadeslag met een bijl. Daarna werd het stoffelijk overschot met rad en al tentoongesteld ter afschrikking.

Op 20 februari j.l. had ik het bericht op facebook geplaatst, binnen de groep “Genealogie/Stamboom onderzoek”, om te zien of meerdere mensen dit soort berichten in begraafboeken waren tegengekomen. En zo kwam ik in contact met Wilma Groot Enzerink, die het hele gebeuren had uitgezocht in het Gelders Archief, en in mei 2017, er een artikel over had geschreven in het Oostgelders Tijdschrift voor Genealogie en Boerderij onderzoek, (OGTB.nl).

Hier een samenvatting van dit artikel:

Het ging hier om een roversbende, die jarenlang in Brabant en Gelderland roof-overvallen pleegden, en die geweld niet schuwden. Deze roversbende bestond uit minstens negen mannen en vier vrouwen, die in wisselende samenstellingen opereerden. Vaak inspecteerden de vrouwen vooraf het te overvallen pand, meestal een woning met een winkelgedeelte, maar ook geregeld boerderijen. De overvallen hadden ’s nachts plaats, en er werd gewerkt volgens een vast patroon. Meerdere mannen verschaften zich met geweld toegang tot de woning, de bewoners werden met wapens bedreigd, en gekneveld, en kostbaarheden werden meegenomen. De buit werd verdeeld, en vaak door de vrouwen in andere plaatsen door verkocht.

In de zomer van 1801 had de roversbende de activiteiten verplaatst van de Betuwe, via de Veluwe naar het oosten van Gelderland. Daarbij lieten ze een spoor van inbraken en geweld achter. Zo werden op 19 augustus 1801 de broers Jan en Hendrik Lammerts in Doornspijk overvallen. Daarbij werd Jan Lammerts met messteken om het leven gebracht, en zijn broer Hendrik raakte ernstig verwond. De buit bestond uit een som contant geld, enig goud- en zilverwerk, en lijfstoebehoren. Nog geen maand later, op 16 september 1801 pleegden ze een gewelddadigde roofoverval op Teunis Vettewinkel in Wijhe, zo’n dertig kilometer verderop. De buit bestond uit contant geld, goud- en zilverwerk, enige stukken linnen en lijfstoebehoren. Op 9 november 1801 mislukte de overval op de R.K. Kerk en pastorie in Beek bij ‘s-Heerenberg. Met een zwaar stuk hout probeerden ze de vergrendelde deur van de kerk te forceren. Door het lawaai werd de pastoor wakker. Hij riep om hulp, waarop de daders vluchten. op 18 december 1801 werd het huis van Barend Messing in Lengel onder ‘s-Heerenberg overvallen. Naast mannen- en vrouwenkleding werd er goud, zilverwerk en geld meegenomen.

Vier dagen later in de nacht van 21 op 22 december 1801 werd in Gorssel de boerderij van Wessel Pelgrim opengebroken. De mannen drongen het huis binnen. Wessel en zijn vrouw werden liggende in bed besprongen door een van de drie overvallers, die al zwaaiende met een mes, hen toesnauwde te blijven liggen. De twee andere mannen drongen verder het huis binnen met de bedoeling de andere huisgenoten vast te binden. Dit zodat de drie ongehinderd hun slag konden slaan, danwel alles stelen wat hen paste. De mannen gingen niet bepaald zachtzinnig te werk, waardoor de andere huisgenoten wakker werden en wisten te ontsnappen. Buiten riepen ze om hulp. Toen de overvallers dit hoorden vluchten ze het huis uit. Ze werden daarna achterna gezeten door de bewoners, waarvan een zich had bewapend met een geweer. Het kwam tot een confrontatie, waarbij de overvallers, niet geheel bang weer richting de boerderij kwamen.

De geschrokken bewoner haalde de trekker over en losste schoten op de drie mannen. Een van hen raakte gewond, en de andere namen de benen. De gewonde overvaller werd later die nacht door de politie ter plekke gearresteerd. Ook de twee gevluchte mannen werden die nacht alsnog ingerekend en overgebracht naar Zutphen. Daar werd duidelijk dat Justitie de kopstukken had aangehouden van een bende, die al jaren overvallen pleegden in Brabant en Gelderland.

Volgens Justitie behoorde eene Joseph Anzee (ook geschreven Omzée) tot de lijdende figuren binnen de groep. Vanaf zijn vroege jeugd had hij als een vagebond een zwervend bestaan gehad. In 1797 was hij enige maanden bij het Regiment Dragonders van de Republiek. Hij deserteerde met mede neming van enkele Regiments goederen, zwierf rond onder valse naam, en sloot zich aan bij de roversbende. Hij leerde eene Margaretha Dujardin kennen, en vanaf dat moment leefden ze samen als man en vrouw binnen de roversbende.

Groninger Courant 16-12-1803

 

Op 3 december 1803 deed het Gerechtshof in Arnhem uitspraak in de zaak tegen de dertien opgepakte leden van de bende en Joseph Anzee werd veroordeeld voor moorden en diefstallen.  Op 10 december werd het vonnis uitgevoerd. Joseph Anzee moest eerst aanschouwen hoe zes van zijn broeders in het kwaad werden opgehangen aan een koord tot de dood erop volgde, om vervolgens zelf met twee anderen door de scherprechter te worden geëxecuteerd. Ze werden elk vastgebonden op een houten kruis, half gewurgd, de ledematen gebroken om vervolgens na een slag op de borst de laatste adem uit te blazen. Anzee onderging de executie als laatste van de groep. Zijn partner Margaretha Dujardin werd gedwongen om, net als de andere vrouwen getuige te zijn van de doodvonnissen van de mannen. Daarna werd ze door de scherprechter gegeseld met roeden, terwijl ze vastgebonden was aan een paal. De doodstraf kreeg ze niet, wel werd ze veroordeeld tot 15 jaar opsluiting in het Departementaal Tuchthuis.

Provinciaal Tuchthuis te Arnhem 1910.

In de kranten uit die tijd vond ik slechts één bericht over de doodvonnissen in de Groninger Courant van 16 december 1803.

‘Arnhem den 10 December. Heden heeft er een aandoenlijk Schouwspel binnen deze stad plaats gehad; door eene zware executie voor het Departementaal Gerechtshof van Gelderland, aan dertien Misdadigers, waarvan negen ter Doodstraf zijn veroordeeld geworden; welk geval voor geheel Nederland, en inzonderheid voor dit Gewest, zeer aanmerkelijk is, dewijl men aldaar, in bijna drie Eeuwen geen voorbeeld van dien aart gehad heeft.’ 

Nu stelde die kranten in die tijd nog niet veel voor, zij bestonden uit een of twee bladzijden, aan beide zijden bedrukt met veel buitenlands nieuws, en weinig nieuws van wat er in de Republiek gebeurde. De Franse bezetter zal wel invloed hebben gehad, op wat er in de krant werd opgetekend.

5-1-2021

Een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen, de afgelopen twee weken zijdelings bezig geweest met de stamboom van de familie “Slegt” en de stamboom van de familie “Gerritzen”.

15-12-2020

Door het aanvragen van kopieën van persoonskaarten bij het Centraal Bureau voor Genealogie, is voor mij de levensweg van mijn oom Henri Catharinus Tenthof van Noorden duidelijk geworden. Daar er vraag was naar mijn in 1985 verschenen uitgave “Het nageslacht van Hendrik Tenthoff”  heb ik deze maand besteed aan het schrijven van een aanvulling op dit boek.

15-11-2020

Voorbije maand bezig geweest met een fotoboek over het leven van Anneliese Heinzler

15-10-2020

De voorbije weken bezig geweest met het upgraden van de website, kritisch naar de vormgeving gekeken, waar nodig aangepast.  Plugins  bijgewerkt, links en back-ups gecontroleerd en laatste versie van WordPress geinstalleerd,

15-9-2020

Deze zomer meer in de tuin doorgebracht dan achter de computer, maar het verhaal over de “Tenholters” begint langzaam wat te worden.

15-6-2020

Een nieuw verhaal in voorbereiding, “De stamboom van de familie Tenholter uit Elten”. Tenholter is de achternaam van mijn moeder. Zijdelings kwamen sommige Tenholters al in beeld in het verhaal van “Antonia Maria Robbeson” en “Mijn opa, slachtoffer van een Brits bombardement”.

4-5-2020

4 mei, dodenherdenking, vandaag de pagina over Estella Tenthoff van Noorden – van Minden afgerond en geplaatst.

“Het verleden kan niet worden uitgewist en moet door iedere generatie opnieuw worden onderkend”. Daarom is het ook belangrijk dat geschiedenis onthouden en verteld wordt. Anders wordt herdenken leeg. Daarentegen moet je ook kunnen vergeven. Vrijheid en verzoening zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het verhaal gaat niet alleen over Estella (Stella) Tenthoff van Noorden-van Minden, maar over de hele Joodse familie “van Minden”, van 1800 tot heden. En het verhaal gaat over een faillissement, en over een familie lid, die na 70 jaren als nog een grafsteen kreeg, en over een familie lid, die zijn leven redde door uit de trein naar Auschwitz te springen.

Velen uit de familie “van Minden” kwamen om, danwel werden vermoord,  gedurende de Tweede Wereldoorlog in Duitse concentratie-kampen, zij stierven in de gaskamers van Sobibor en Auschwitz.  Slechts enkele familieleden wisten de oorlog te overleven, maar moesten verder met de pijn en verdriet van verloren ouders,  verloren broers en zussen, en andere familieleden en vrienden.

Gedenkmonument te Auschwitz en Sobibor.

25 -2-2020

Begonnen met alle gegevens te verzamelen voor het verhaal over Estella Tenthoff van Noorden-van Minden.

25-1-2020

Verhaal over het leven van Adam Ritter is klaar, zowel in Nederlands als in het Duits.

15-1-2020

Bericht gekregen van Militair Bundesarchief uit Freiburg. De persoonlijke akten van Adam Ritter zijn in 1945 bij een luchtaanval op Potsdam verloren gegaan. Helaas is waarschijnlijk niets meer te achterhalen bij welk onderdeel Adam Ritter in de Eerste Wereld Oorlog heeft gediend.

20-12-2019

Link naar de voorlopige resultaten, het leven van Adam Ritter.

15-12-2019

Het verhaal vordert al aardig,  ik heb het Militair Bundesarchiv aangeschreven, kijken of daar nog meer bekend is over zijn militair verleden, in onder andere de Eerste Wereld Oorlog. Verder druk aan het zoeken op www.lagis-hessen.de waar al de geboorte, huwelijks en overlijdens actes van het Bundesland Hessen online staan.

15-11-2019

De maand november bezig met het verhaal over de opa van mijn vrouw : Adam Ritter.

1-10-2019

Verhaal “Mijn Opa, slachtoffer van een Brits Bombardement” is voltooid.

15-8-2019

In de maand juli lekker op vakantie geweest, en nu weer volop bezig met het uitzoeken van de geschiedenis rond de dood van mijn opa, van moederszijde, H.J.A. Tenholter. Eerst maar eens mijn oudste neven benaderen om te zien wat zij nog weten, of wat voor verhalen zij van hun ouders gehoord hebben.

9-6-2019

De voorbije weken bezig geweest met de “Schwägly’s, om nog meer terug te vinden in de archieven van de Mormoonsekerk.

Verder twee nieuwe projecten opgestart:

1 . Mijn opa, slachtoffer van een engels bombardement op Rotterdam op 3 oktober 1941.  Een droevig onderwerp, mijn Opa, Henricus Joannes Antonius Tenholter is bij dit bombardement om het leven gekomen. Momenteel ben ik informatie aan het verzamelen, en boeken aan het lezen, waarbij mij opviel dat alle meer dan 300 geallieerde, Britse en Amerikaanse bombardementen op Rotterdam, om Duitse stellingen te vernietigen, maar waarbij bommen onbedoeld in woonwijken terecht kwamen,  meer slachtoffers hebben gemaakt dan het Duitse bombardement van 14 mei 1940.  Een verder vergelijk is onmogelijk, Duitsland verklaarde de oorlog, en dit bombardement was onnodig. De Britten en Amerikanen waren onze bevrijders, en uiteindelijk kent een oorlog  alleen maar verliezers.

2. Verder ben ik op aanvraag de stamboom aan het uitzoeken van  Faith Ester Ramona Bobongie, uit Australië, een interresante maar moeilijke speurtocht, waarbij kinderen bij hun ouders werden weggehaald, omdat zij van mixbloed waren, dus met Aboriginale voorouders. Maar uiteindelijk komen haar voorouders voor een deel van de Solomon eilanden en een deel uit Schotland.

2-4-2019

De geschiedenis van de familie Schwägly , van Zwitserland naar Canada is af, een hele kluif, maar toch hele leuke zaken tegen gekomen.  Zoals een wachtmeester uit 1820 die tijdens zijn nachtdienst lampenolie uit de olielampen steelde van de stadspoort van Solothurn, en zo thuis ook verlichting had,  of de Konstabel-Majoor die in 1840 verantwoordelijk was op de Korvet H.M. Juno, voor de kanonnen, kogels en buskruit, en zich in elke haven kon laten horen door middel van een aantal saluutschoten.  En leuke hulpvaardige mensen ontmoet in het museum in Willemstad, in het archief in Solothurn, en bij de Mormoonse kerk in Amsterdam.

De Biel toren in Solothurn, 2019.
Korvette “JUNO” 1839, (copyright NIMH).

5-3-2019

Filmpje op pagina’s van de Schwägli’s gezet over de kerk in Oberndorf in Zwitserland.

Link naar video

15-2-2019

Voor de wintersport vakantie in Oostenrijk, drie dagen in Solothurn in Zwitserland geweest, om te kijken waar de Schwägly’s vandaan komen. Solothurn wordt wel de mooiste barockstad van Zwitserland genoemd, een stadje met nog oude stadsmuren, waarbij je je heel goed een beeld kunt vormen hoe het daar 200 jaar geleden moet hebben uitgezien. Hier enkele foto’s:

Nog steeds wonen er vele Schwägly’s rond en in Solothurn.
De St.Ursus Kathedraal in Solothurn.
Zicht op Solothurn vanaf de overzijde van de rivier de Aare.
Een van de toeganspoorten van de stad.
Interieur van de St.Jesuitenkerk

23-1-2019

Vriendelijk ontvangen door vrijwilligers bij de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Mormonen)  in Amsterdam met thee en koekjes! De copies van de kerkboeken van het Zwitserse plaatsje Oberdorf waren goed te lezen, de geboorten tussen 1789 en 1809 bekeken, en 23 Schwägli’s gevonden, waaronder een broer en vijf zussen van Urs Victor en Victorinus Schwägli:  22-2 1791 Catharina, 7-11-1793 Maria Anna, 30-9-1795 Joannes Hieronymus, 17-3-1803 Maria Johana en Ana Jacobea, 20-12-1807 Maria Johana. Weer een stap verder!

Hieronder de officiële inschrijving van Victorinus Schwägli van 5 mei 1809.

Geboorte inschrijving Victorinus Schwägli.

17-1-2019

Volgende week op bezoek bij het Family History Center van de Mormoonse kerk in Amsterdam, waar copieen van de kerkboeken van het Zwitserse plaatsje Oberdorf aanwezig zijn.

Al veel infomatie binnen gekregen over de vijfde generatie Schwägly’s.

16-12-2018

Bijna dagelijks bezig met het invoeren van tekst en vertalen naar het engels betreffende de familie Schwägly, nu alleen nog familie benaderen om nog meer over de 5e generatie Schwägly’s te achterhalen.

6-11-2018

Een van de drie winnaars van de paleoprijspuzzel van het Zeeuws Archief, ontcijferen van oud schrift op de site: https://watstaatdaer.nl/

De prijs, een pakket vol historie, stripboek, kalender en Zeeuwse recepten.

1-11-2018

Naar Willemstad geweest om te kijken wat er nog over is uit de tijd van 1834 toen Urs Victor Schwägli hier als Sergeant bij het tweede Regiment Infanterie in garnizoen was.

Kazerne Willemstad 1748-1933, ( copyright Heemkunde kring Willemstad).

25-10-2018

Vandaag naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam geweest en in personeels boeken van de marine de eerste vuurwerker Victor Schwägli gevonden, verantwoordelijk voor kanonnen en buskruit.

11-10-2018

De komende weken lekker bezig om alle gegevens over de stamboom van de Schwägli’s te ordenen en tot een goed verhaal klaar te maken, zowel in het Nederlands als Engels voor mijn neven en nichten in Canada (Schwägli’s).

9-10-2018

Vorige week in Duitsland geweest en in diverse dorpen in het Rathaus de medewerking gehad van ambtenaren om doop- en trouw- boeken te doorzoeken om het totaal plaatje compleet te krijgen betreffende de “Heinzlers” en “Ritters” ten behoeve van de stamboom van mijn schoonmoeder. Tevens mijn 88 jarige schoonmoeder geïnterviewd, om alle mooie verhalen over haar en haar voorouders vast te leggen.

Rathaus in Ottrau (Hessen) oktober 2018.

24-9-2018

Op de pagina van “de Familie Schwägly van Zwitserland tot Canada” enkele links geplaatst naar youtube filmpjes over oud Rotterdam.

13-9-2018

Bezoek gebracht aan Alkmaar om te zien waar Ursus Schwägli rond 1840-1845 gewoond heeft, en waar de kazerne heeft gestaan waar hij heeft gewerkt. Zijn huis is echter afgebroken, maar vijf huizen verder in de Doelenstraat staan nog wel twee huizen uit zijn periode, zie onderstaande foto,s, (t.b.v. genealogie Schwägli).

Doelenstraat Alkmaar
Gevelsteen Doelenstraat.
Gevelsteen Doelenstraat.

10-9-2018

De komende weken uitgetrokken om de huidige pagina’s te controleren op schrijffouten, en waar nodig de schrijfwijze aan te passen, zodat het lezen aantrekkelijker wordt voor de lezer!

Verder onderzoek gestart naar de Zwitserse regimenten t.b.v. de pagina’s over de Familie Schwägli.

1-9-2018

Gisteren naar Middelburg geweest. Centraal Bureau voor Genealogie en Zeeuws Archief organiseerden “Familiegeschiedenis in de buurt” een leerzame middag over onder andere “Wat staat daer? een nieuwe site:  https://watstaatdaer.nl/      een online oefentool voor het lezen van oude handschriften.  Een workshop over het schrijven van je familie geschiedenis, en een rondleiding achter de schermen in het depot van het Zeeuws Archief.

Zeeuws Archief te Middelburg
Lezing van Lo van Driel over zijn ervaringen in het Zeeuws Archief.
Mooie documenten bekijken in het  Depot.

15-8-2018

Momenteel ben ik informatie aan het zoeken in onderstaande website:

delpher.nl/nl/kranten

Deze site heeft een database van 12 miljoen nederlandstalige krantenpagina’s, waar je in kunt zoeken op bijvoorbeeld naam, of adres. Filteren is mogelijk op periode, van bijvoorbeeld, 17e eeuw, 18e eeuw, 19e eeuw, of 20e eeuw, met weer de mogelijkheid voor een periode van tien jaar of een jaar. Verder is ook nog te filteren op advertenties, artikels, familieberichten of illustraties met onderschrift.

Verder ben ik het boek aan het lezen van Willem-Jan Verlinden, “De zussen Van Gogh”, ISBN 978 90 263 2790 2, om meer te weten te komen over Vincent van Gogh gedurende zijn periode in Etten, Noord Brabant.

In De zussen Van Gogh haalt kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden de drie dochters van de familie Van Gogh uit de schaduw van hun broers Vincent en Theo, en schetst een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle. Het verhaal van de zussen Anna, Lies en Wil van Gogh is nooit eerder verteld. Ze groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd, impressionist nog een spotnaam was, de vrouwenbeweging net in de kinderschoenen stond en dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen. Willem-Jan Verlinden brengt de aspiraties, dromen, teleurstellingen en het verdriet van de drie zussen Van Gogh prachtig in beeld en geeft een unieke inkijk in een bijzonder gezin tegen de achtergrond van een wereld die in rap tempo veranderde.

Interessante websites voor stamboom onderzoek:

Centraal buro voor Genealogie:   Is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek en verwante wetenschappen. Het is gevestigd op hetzelfde adres als het Nationaal Archief. Een deel van de collecties is online raadpleegbaar in de Digitale Studiezaal, zoals o.a. een uitgebreide collectie bidprentjes.  https://cbg.nl/

Wie Was Wie:     De informatie in Wiewaswie komt rechtstreeks uit de registers van de burgerlijke stand. Dat is de belangrijkste bron voor genealogisch onderzoek. Alle informatie uit de geboorte- huwelijks- en overlijdensaktes (126 miljoen personen) is online doorzoekbaar.  https://www.wiewaswie.nl/

Open Archives :    Op deze site vind  je genealogische bronnen van Nederlandse archieven.  Open Archives bevat informatie van 197 miljoen personen.  https://www.openarch.nl/

Geneanet:   Op deze website delen vele (amateur)-genealogen hun gegevens met elkaar. Volgens de website bevat de database van Geneanet meer van 5 miljard namen en 850 duizend stambomen.       https://nl.geneanet.org/

Family Search:  De  website van the Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, oftewel de Mormonen. Dit kerkgenootschap beoefent genealogie vanuit religieuze overtuiging. Het mooie is dat de bronnen – van over de hele wereld – die de kerk heeft verzameld via internet zijn ontsloten en geraadpleegd kunnen worden. De database bevat 4 biljoen namen.  https://www.familysearch.org/  

Toegang tot de Nederlands en Belgische akten gaat ook makkelijk via Genver.nl

Cindi’s List:  Cyndi’s List is de grootste verzameling weblinks naar genealogische sites wereldwijd: meer dan 290.000 links, die geografisch en thematisch zijn gecategoriseerd.   https://www.cyndislist.com/

Ga het na:  Het Nationaal Archief beheert de grootste archiefcollectie van Nederland. Via de website GaHetNa kun je in de collectie van meer dan 125 km aan documenten, 14 miljoen foto’s en bijna 300.000 historische kaarten zoeken.  http://www.gahetna.nl    In januari 2018 is deze website opgegaan in de website: https://www.nationaalarchief.nl/

Stamboomzoeker:   Op Stamboomzoeker kun je op personen zoeken in stambomen op internet. Deze website indexeerd gepubliceerde stambomen op het web en maakt ze doorzoekbaar als één grote database. De zoekresultaten linken door naar de internetpagina waarop de gegevens van die persoon staan.   https://www.stamboomzoeker.nl/

RoosjeRoos: Een genealogisch onderzoeks bureau met de burgelijke stand van Nederlands Indie.  http://www.roosjeroos.nl/

Nog verder zoeken, ga naar Genealogie.beste overzicht.nl

Terug naar top pagina:

 

Familie gebeurtenissen met historische en genealogische achtergronden.